Poza oczywistą i bardzo istotną cechą wyrobów cukierniczych, jaką jest ich wyśmienity smak, bardzo ważne są również ich walory estetyczne. Wszak wśród wielu osób z branży gastronomicznej panuje przeświadczenie, iż „najpierw jemy oczami”, co bynajmniej nie mija się z prawdą. Kiedy będąc w cukierni wybieramy, jaki tort kupić na nadchodzącą okazję, nie będziemy przecież próbować po kolei każdego z dostępnych wyrobów.

Izolmat idealny do ciast

izomaltDlatego zwracamy dużą uwagę na to, jak się one prezentują. Misterne dekoracje, oryginalna forma, czy też gustownie dobrana kolorystyka przykuwają naszą uwagę i zwiększają szansę na to, że wybierzemy właśnie ten konkretny produkt. Właśnie dlatego syntetyczne dodatki do żywności to nieodłączny element pracy każdego cukiernika. Mogą one spełniać wiele różnych funkcji. Od wielu lat powszechnie korzystamy z wszelkiej maści barwników, substancji spulchniających, zagęszczających, nabłyszczających, żelujących i tym podobnych. Rzecz jasna wszystkie tego typu substancje przechodzą szereg badań mających za zadanie ustalić, czy są one bezpieczne do spożycia i nie zagrażają zdrowiu konsumentów. Nie zmienia to jednak faktu, że każdy taki dodatek do żywności ma swoje indywidualne cechy, przeciwwskazania, a jego skład różni się na tle innych substancji o podobnym zastosowaniu. Niektóre z nich podejrzewa się o działanie rakotwórcze, inne mogą powodować reakcje alergiczne, jeszcze inne nie powinny być spożywane przez cukrzyków.

izomaltDlatego też na przykład podczas tworzenia cukrowych dekoracji cukiernicy często sięgają po polecany izomalt 500g. Ten syntetyczny słodzik to substancja względnie bezpieczna, zwłaszcza dla osób cierpiących na cukrzycę. Ten doskonały zamiennik tradycyjnego cukru wykazuje właściwości przeciwzbrylające i glazurujące. Nie przyczynia się do rozwoju próchnicy, nie pochłania wilgoci i jest dwukrotnie mniej kaloryczny od tradycyjnego cukru, stąd bardzo ceniony przez dietetyków. Dzięki swoim właściwościom higroskopijnym oraz dużej odporności na wysoką temperaturę wykorzystywany jest często do tworzenia wypieków. Należy jednak uważać, ponieważ nadmierne spożycie izomaltu przekraczające dzienną dawkę 50g u osób dorosłych może wywołać efekt przeczyszczający. Syntetyczne dodatki stosowane w produktach żywnościowych często wzbudzają u nas uzasadnioną niechęć.

Nie należy jednak zapominać, że każda taka substancja przeszła szereg gruntownych testów, zanim została ona dopuszczona do spożycia. Dodatki takie jak wspomniany izomalt zazwyczaj rzadko znajdziemy na półkach w supermarkecie, czy w sklepie detalicznym, ale są one łatwo dostępne za pośrednictwem sklepów internetowych.

Więcej informacji https://apimar.pl/


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder