Istnieje wiele różnorodnych diet. Spora ich ilość posiada cechy wspólne, np. wartość kaloryczna, określona liczba posiłków czy wody dostarczonej do organizmu. Mimo tego, że dopasowywane są indywidualnie, posiadają jakiś łączący mianownik. Jednak istnieje dieta, która jest inna niż wszystkie: wyróżnia się na tle tych, ogólnie znanych nie tylko swoim składem, ale sposobem przyjmowania. Natomiast grupa osób, której jest przeznaczona, wcale nie należy do najłatwiejszych.

Posiłek w szklance?

Dziś pragniemy rzucić trochę światła na dietę, od której wszystko się zaczęło. Dieta lekkostrawna to przede wszystkim produkty łatwo przyswajalne dla większości organizmów. Głównym założeniem diety jest taki sposób utrzymania posiłków na wartościowym poziomie, aby nie zagrażał on zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Dieta lekkostrawna stworzona została przede wszystkim dla osób hospitalizowanych, których pobyt w szpitalu wiąże się z badaniami lub zabiegami dróg pokarmowych, a także dla pacjentów nieprzytomnych i trwale unieruchomionych, dla których spożywanie posiłków jest utrudnione.

Lekkostrawny jadłospis dla pacjentów opiera się przede wszystkim na prostych, ale wartościowych składnikach ubogich w błonnik i białko. Należy unikać produktów powodujących gazy czy wzdęcia, a wartość energetyczna posiłków jest ściśle określana przez dietetyka i dopasowana do potrzeb pacjenta np. wieku, stanu zdrowia czy masy ciała. Główne zasady diety lekkostrawnej to potrawy gotowane na parze lub pieczone bez udziału tłuszczu, najlepiej wybierać np. pergamin czy rękaw. Z lekkiej diety należy wykluczyć produkty oraz sposoby przygotowywania posiłków, które mogłyby negatywnie wpływać na trawienie.

W grę nie wchodzi zatem obróbka termiczna z udziałem grilla oraz duszenia i zasmażania w tłuszczu. Zrezygnować powinniśmy również z odgrzewanych dań. W tym przypadku wrogiem układu pokarmowego są ciężkostrawne składniki tj. warzywa strączkowe, żytnie pieczywo, wędzone mięso, ostre przyprawy oraz używki. W pełni korzystać możemy za to z chudych mięs i ryb, drobnych kasz i makaronów, a także dobrodziejstw witaminowych młodych warzyw i dojrzałych owoców (pod warunkiem, że nie posiadają pestek i są one podane w wersji bez skórek).

Płynne przejście na kolejny etap

Oprócz „standardowej” diety lekkostrawnej, możemy wyróżnić również trzy inne jej formy. Dieta płynna to jej pierwsze stadium. Jak sama nazwa wskazuje opiera się ona przede wszystkim na płynach. Jej głównym zadaniem jest podtrzymanie pracy żołądka oraz niedopuszczenie do odwodnienia organizmu. Z tego powodu, że nie dostarcza ona wielu składników odżywczych, nie stosuje się jej dłużej niż kilka dni. Dieta płynna to m.in. przegotowana lub niegazowana woda mineralna, napary z ziół, rozcieńczone kleiki i soki czy odtłuszczony, rozwodniony rosół. „Posiłki” podawane są w niewielkiej ilości, a stan pacjenta jest regularnie monitorowany. To menu zalecane jest przede wszystkim osobom niezdolnym do samodzielnego spożywania posiłków lub cierpiących z powodu przypadłości zdrowotnych związanych układem trawiennym (nudności, wymioty, biegunki) lub przełykiem.

Jednak lekarze zalecają je również osobom przed i po zabiegach oraz niektórych badaniach. Świetnym rozwiązaniem oczyszczającym układ pokarmowy jest dieta płynna przed kolonoskopią co jeść jednak przez resztę dnia poprzedzającego badanie?

Nie jest wymogiem, aby przed badaniem spożywać wyłącznie produkty płynne, jednak prawdą jest, że zastosowanie tzw. diety ubogoresztkowej ma duże znaczenie. Dozwolone jest spożycie lekkiego śniadania i obiadu, jednak całkowicie wyklucza się kolację. Posiłki opierają się przede wszystkim na ugotowanych warzywach i owocach (pod żadnym pozorem nie należy spożywać surowych produktów) oraz białym ryżu. W tym okresie wykluczyć należy spożycie m.in. tłuszczów, smażonych potraw oraz produktów mlecznych.

Cały czas powinna nam za to towarzyszyć niegazowana lub przegotowana woda. Przykładowy harmonogram posiłków dzień przed badaniem zakłada lekkie śniadanie składające się z kromki pszennego chleba z chudą szynką i jajko na twardo, kolejne małe posiłki to przede wszystkim dieta płynna jadłospis wnosi elementy przecierów, zup kremów oraz kisieli. Wszystko powinno zostać dokładnie ugotowane oraz podane w umiarkowanej temperaturze.

Uzupełniamy posiłki wodą, naparami ziołowymi lub chudym, rozcieńczonym rosołem. Przed badaniem, należy wstrzymać się od jakiegokolwiek posiłku. Hospitalizowanych przez dłuższy okres pacjentów czeka powolny proces powracania do stałych pokarmów. Pod okiem dietetyka i lekarza, z diety płynnej stopniowo przechodzi się w tzw. dietę płynną wzmocnioną, wzbogaconą m.in. o drobne kasze, delikatne produkty mleczne, gotowane jajka i chude mięsa.

Do menu można włączyć w niewielkich ilościach również owoce i warzywa jednak wszystko powinno zostać podawane po wcześniejszym ugotowaniu oraz w formie płynnej lub półpłynnej. Ostatni poziom to dieta papkowata, przeznaczona dla bardziej samodzielnych pacjentów. Posiłki wciąż posiadają cechy diety lekkostrawnej, jednak ich forma jest bardziej zwarta.

Płyny na diecie odchudzającej

Ze względu na zachowanie podstawowych wartości energetycznych i wykluczenie z menu ciężkostrawnych produktów, dieta ubogoresztkowa stała się wymarzonym rozwiązaniem dla osób poszukujących szybkiego i skutecznego sposobu na odchudzanie. Płynna dieta odchudzająca to spożywanie ulubionych produktów z bez konieczności głodzenia.

Przygotowane w malakserze posiłki, w formie płynnej lub półpłynnej trafiają do żołądka, przez co trawienie przebiega w szybszy i sprawniejszy sposób, a organizm mimo wszystko nie traci wymaganych składników odżywczych. Jadłospis ten ma na celu przede wszystkim usunięcie z organizmu nagromadzonych toksyn. Dopuszczalne są produkty mleczne tj. mleko, maślanka, kefir i naturalne jogurty.

Dodatkowo, mile widziane jest urozmaicenie diety o miód, siemię lniane i otręby, obowiązkiem są natomiast owoce i warzywa. Dla osób, na których celowniku znajdzie się dieta płynna przepisy powinny być urozmaicane pod względem witaminowym. Śniadania mogą składać się zarówno z owsianki, jak i kleiku ryżowego na mleczku kokosowym z mango. Jako obiad świetnie sprawdzi się pożywna zupa krem, np. z ciecierzycy lub dyni z dodatkiem miodu. Kolacja to pszenna kanapka z gotowanym jajkiem. Najlepszymi przekąskami natomiast okażą się naturalne jogurty oraz owocowo- warzywne koktajle.

Podsumowanie

Chociaż dieta płynna jest polecana, jako szybki i bezproblemowy sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów, to jednak posiada ona swoich antyfanów. Dieta uznawana jest za zbyt inwazyjną i nie jest polecana w przypadku dłuższego stosowania. Dodatkowo, stosując ją pozbywamy się jedynie kilku kilogramów, a cała nasza tkanka tłuszczowa pozostaje w organizmie. Bez treningów fizycznych nie tylko nie osiągniemy wymarzonej sylwetki, ale też łatwiej możemy paść ofiarami efektu jojo.

Kategorie: Zdrowie

Dodaj komentarz