Olej rzepakowy obecny jest na rynku od wielu lat. Można stosować go w kuchni przygotowując różne potrawy. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje z rzepaku, który uprawiany jest przez wielu rolników w Polsce. Przejeżdżając przez tereny wiejskie można zauważyć całe pola, które w okresie kwitnienia przybierają charakterystyczny żółty kolor.

Olej rzepakowy – właściwości

Obecnie kupowany jest przez wiele osób. Jednak będąc w sklepie warto zwrócić uwagę jaki proces tłoczenia zastosowano. W wielu sklepach z łatwością można dostać olej rzepakowy zimnotłoczony. Dzięki temu zachowuje on cenne właściwości zdrowotne, a także smakowe. Można go używać w kuchni do różnego rodzaju dań na zimno. Idealnie sprawdzi się, chociażby w dresingach przygotowywanych do sałatek. Jednak przede wszystkim ma bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu. Co więcej, zawarte są w nim kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pozwalają na utrzymanie odpowiedniej jego wartości. Można w nim również znaleźć witaminę E, która przede wszystkim pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji skóry. Przyśpiesza także gojenie się ran, redukuje znamiona, a także spowalnia pojawianie się zmarszczek. Pomaga również młodym osobą, które często mają blizny po trądziku. Dzięki wspomnianej już witaminie E zwiększa także odporność na działanie toksyn, tym samym wzmacnia ochronę ścianek komórkowych.

Stosowanie w kuchni oleju rzepakowego zimnotłoczonego pomaga również w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy. W związku z tym polecamy jest osobom, które chorują na cukrzycę. Ponadto ciało uzyskuje o wiele więcej energii i tym samym jest zdolne do większego wysiłku. Oprócz tego spożywanie go zapewnia lepsze funkcjonowanie mózgu, który z wiekiem zaczyna wolniej pracować. Co więcej, obniża również ryzyko rozwoju nowotworów, a jeśli choroba jest już obecna w organizmie spowolni jej postępowanie. W oleju rzepakowym obecne są również kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które pomagają we wspomnianym już utrzymaniu poziomu glukozy. Co łączy się z tym, że osoby, które chorują na cukrzyce nie są narażone na wahania glukozy i insuliny we krwi. Dzięki temu są w stanie lepiej funkcjonować. Olej rzepakowy zimnotłoczony wpływa bardzo dobrze na organizm. Jednak trzeba pamiętać o tym, by używać go rozsądnie, by dobrze przyjął się w organizmie.

Obecnie jest wiele rodzajów dań, w których można go stosować nie martwiąc się, że będzie to za duża porcja. Będąc w sklepie dobrze jest również zwrócić uwagę na opakowanie i upewnić się, że był on tłoczony na zimno, tylko w ten sposób zachowuje wszystkie najlepsze właściwości zdrowotne.

Kategorie: Zdrowie

0 Komentarzy

Dodaj komentarz