Przy każdym zakupie produktu żywnościowego, warto poświęcić chwilę na analizę jego opakowania. Nie chodzi jedynie o datę ważności – co oczywiście jest równie ważną kwestią, ale największy priorytet dla zachowania zdrowia na długie lata stanowi skład i jakość surowców wykorzystanych do produkcji danego artykułu. Informacje zawarte w treści składu powinny być czytelne i zrozumiałe dla każdego konsumenta, jednak nie zawsze tak jest. Warto więc we własnym zakresie przyswoić zagadnienia, które znajdują się na etykietach.

Korzyści z czytania etykiet

Warzywa i owoceDla osób, które dbają o zrównoważoną dietę i kwestie zdrowotne stawiają wysoko w hierarchii życiowych priorytetów, ważną sprawą będzie świadomość pochodzenia danego produktu czy też jego skład. W ostatnich latach przybywa zwolenników diety nie tylko dobrze zbilansowanej i bogatej w ważne dla organizmu składniki, ale także ceniących sobie żywność nieprzetworzoną. Im mniej poddane obróbce jedzenie, tym zdrowsze. Aby jednak dobrze zorganizować dzienny jadłospis pod kątem naturalnych i zdrowych produktów, należy poświęcić mnóstwo czasu. Samodzielnie przygotowywane posiłki są najlepszą alternatywą dla jedzenia z fast foodów czy sklepowych opakowań, jednak jeśli brakuje na to czasu, to warto skorzystać z żywności pakowanej, która wcale nie musi być silnie przetworzona czy nasycona chemią.

SałatkaCoraz większą popularnością cieszą się firmy i cateringi produkujące żywność ekologiczną, o dobrym składzie i wysokiej jakości użytych składników. Podana wartość odżywcza na etykiecie produktu to dziś już właściwie standard. Z etykiety można wiele wyczytać. Przede wszystkim warto unikać składów produktów o wysokiej zawartości konserwantów. Szkodliwe mogą okazać się wzmacniacze smaku, spulchniacze, barwniki, syropy i substancje modyfikowane. Im krótszy i prostszy skład – tym bardziej korzystny dla zdrowia. Należy też zwrócić szczególną uwagę na nazwy, których znaczeń nie znamy. Zazwyczaj stanowią one oznaczenia dla chemii spożywczej. Oczywiście, nie trzeba od razu rezygnować z ulubionych batonów czy przekąsek, ale warto najpierw poszukać ich zdrowszych zamienników, a tych na rynku nie brakuje. Obecnie wystarczy przeczytać etykietę, by przekonać się, co właściwie dany artykuł zawiera.

Coraz częściej produkowane są również słodycze o naturalnym, prostym i zrównoważonym składzie, bogatym w witaminy i minerały. Warto więc udać się na stoiska ze zdrową żywnością lub odwiedzić sklepy z produktami ekologicznymi czy specjalistycznymi. Często te produkty nie są wiele droższe, a korzyści zdrowotne płynące z wybrania lepszego składu zapewnią nam dobre samopoczucie i więcej energii każdego dnia.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder