Dieta odchudzająca i czekolada to para, która za sobą nie przepada. Tabliczka mlecznego przysmaku zawiera aż 600 kcal, a przy jadłospisie rzędu 1500-1800 kcal nie ma miejsca na słodkie grzeszki. Rozum podpowiada, by zachować czekoladową wstrzemięźliwość, ale podniebienie domaga się choć kilku sztuk rozpływających się w ustach kostek. Na szczęście istnieje łatwy sposób na zaspokojenie apetytu na cukier – zdrowy krem z awokado i banana.

Przepis na krem z owoców

mus z awokado Choć trudno w to uwierzyć, mus na bazie banana i awokado jest pyszny oraz stanowi doskonały zamiennik dla czekolady. Nie jest to co prawda deser o właściwościach odchudzających, ale zdecydowanie lepiej od czasu do czasu zjeść trochę kremu, niż w chwili słabości schrupać tabliczkę czekolady. Domowy mus jest zdrowy, zawiera masę witamin i zaspokaja chęć na podjadanie łakoci.

Przepis na krem czekoladowy z awokado i banana jest prosty. Jeśli masz pod ręką wszystkienaleśniki z kremem składniki, wykonasz go w mniej niż 10 minut. Mus można zjeść wprost z pucharka, wymieszać z owocami jagodowymi albo posmarować nim naleśniki. Każda z wersji jest smaczna i skutecznie zapobiega chęci jedzenia przetworzonych słodyczy.

Poniżej znajdziesz przepis na wspomniany krem z owoców. Możesz go modyfikować, aby poznać swój ulubiony skład. Jeśli nie jesteś fanem awokado, nie wahaj się i przygotuj ten mus. Dzięki dodatkom smak tego owocu jest niewyczuwalny w gotowym produkcie. Do dzieła!

Składniki

1 duży, dojrzały banan
1 dojrzałe, miękkie awokado
2-3 łyżki ciemnego kakao
opcjonalnie – 1 łyżka płynnego, naturalnego miodu, 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych

Wykonanie

Banany i awokado należy obrać ze skórki, pociąć na mniejsze kawałki i zblendować na gładką masę z 2 łyżkami kakao. Jeśli w smaku krem wyda się mało czekoladowy, dosyp więcej kakaowego proszku. Fani słodkości mogą dodatkowo wzbogacić mus miodem. Jeśli lubisz, gdy w deserach coś chrupie, dorzuć do masy pokruszone orzechy.

Krem czekoladowy z awokado i banana jest gotowy do spożycia od razu po przygotowaniu, alewegański krem czekoladowy pełnię smaku osiąga dopiero po kilkugodzinnym chłodzeniu. Jest smaczny i bez dodatków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zjeść go w towarzystwie owoców, naleśników, racuchów lub świeżego pieczywa. Krem nadaje się do krótkiego przechowywania w lodówce, np. w zamkniętym słoiku albo pudełku na żywność.

Zalety kremu z banana i awokado

krem z awokado i bananaPorcja kremu dla jednej osoby zawiera około 300 kcal. To niemało, ale warto pamiętać, że czekolada dostarcza pustych kalorii, a mus z awokado i banana obfituje w różne dobrodziejstwa. Jakie? Oto najważniejsze z nich:

• banany są bogate w: potas, błonnik, witaminy z grupy B, wapń, magnez i żelazo,

• awokado dostarcza: potas, błonnik, zdrowe tłuszcze, witaminy C i A,mus z banana i awokado

• naturalne kakao to źródło: potasu, magnezu i wapnia,

• orzechy laskowe zawierają: zdrowe tłuszcze, potas, błonnik i magnez,

• miód pszczeli: wykazuje działanie bakteriobójcze, zawiera m.in. fosfor, magnez, kwas foliowy i witaminę C.

Co posiada w składzie przeciętna tabliczka mlecznej czekolady? Głównie miazgę kakaową, mleko w proszku, tłuszcz i cukier. Słodka kostka jest, co prawda, źródłem m.in. magnezu i potasu, ale istnieją zdecydowanie zdrowsze metody na dostarczenie ich do organizmu. Czekolada jest kaloryczna i nie należy spożywać jej w nadmiarze.

Podsumowanie

Domowy krem z awokado i banana to doskonała alternatywa dla gotowych słodkości ze sklepowych półek. Ten deser zawiera sporo kalorii, ale stanowi pełnowartościowy posiłek, obfitujący w cenne minerały, pierwiastki i witaminy.

Mając do wyboru tabliczkę mlecznej czekolady i kakaowy mus z owoców, zawsze warto wybrać drugą opcję. Dzięki temu można cieszyć się nie tylko wspaniałym smakiem kremu, ale także korzystać z jego prozdrowotnych właściwości.


Dodaj komentarz